lördag 21 juli 2018

Sverige till Finland, dag 8: Vähä Koiluoto-Uusikaupunki

Distans: 24 km
Paddeltid: 4 h 57 min
Total distans: 214 km
Dagssnitt: 26.7 km/dag
Vind: 0-2 m/s NV
Paddelväg: klicka här

Regnet som kom igår pågick från och till hela natten. Musiken vi hörde på håll visar sig vara en rockfestival som pågår över helgen. Tomas verkade störas av ljuden för jag hörde han spela egen musik och sjunga ljudligt i tältet innan jag petade in öronpropparna och somnade gott.

Lugna vindar idag.

När jag slår upp ögonen på morgonen är Tomas redan i full gång med packningen samtidigt som fritidshusägaren intill vår tältplats kommer förbi med sina hundar och hälsar glatt godmorgon på finska. Prognosen säger regn om någon timme så idag är Tomas snabb som blixten och färdig en halvtimma före mig. Vi har skyndat med all rätt för väl klara sittandes i kajakerna börjar regnet.

Tomas har sjösatt sina båtar.

Det blåser i princip ingenting och regnet är svagt när vi paddlar norrut. Allt är tyst och stilla, bara våra paddeldrag som hörs i vattnet. Vi pratar ovanligt mycket med varandra så paddlingen går inte så snabbt som den brukar, men det gör inget för till Nystad är det inte mer än ett par mil.

Stenigt på sina håll.

Rött var det här.

Efter en dryg timme i kajakerna tilltar regnet kraftigt och vi får en rejäl långdusch innan lunchstopp på Kittamaa.

Det regnar en del men vi är glada ändå.

Paddlingen härifrån och framåt går i blindo då vi inte har sjökort längre som täcker sista biten. Med hjälp av telefonerna går det ändå ganska bra och när Nystad närmar sig välkomnas vi av konstgödselfabriken på Hanko.

Konstgödselfabriken på Hanko.

Intill själva staden finns flera mindre öar som döljer fabriken och planen är att sova på en av de närmaste men först paddlar vi in i båthamnen som går rätt in i Nystads lilla centrum.

Hamnen i Nystad.

Efter att ha dragit upp kajakerna och hängt upp kläderna är det dags för turens första och sista bastu. Finnen med vattenkastarsleven förklarar att om man skall hålla i den får man aldrig lämna bastun före de andra. Alla där inne är båtfarare och imponeras över vår paddling. De ställer nyfiket frågor om färdvägen på knackig engelska. Ett par av de allra mest välförfriskade finnarna undrar om vi skall gå på den rockfestival som hördes igår men vi förklarar att vi redan hört den tillräckligt kvällen innan.

We did it!

Vi äter efter bastun en i finska mått mätt väldigt god middag samt släcker törsten med ett par öl. Tomas väljer ekologiskt lammkött och jag en rökt regnbågslax från Kustavi  som ligger i närheten av vår paddelväg.

Det ser lovande ut!

Paraplyer i Nystad.

Kvällen börjar övergå mot natt och efter alla öl Tomas lurat i mig bestämmer vi att tälta på bryggan där vi har kajakerna istället för att paddla till en ö. Jag somnar till ljudet av fulla finnar och konstaterar att vi nu är klara med vår resa som kort och gott varit underbar! Tack till Tomas fru Sofie som kört oss till Grisslehamn och som plockar upp oss imorgon. Tack även till er som följt bloggen och intresserat sig för vår resa! Återstår att se vad som blir nästa äventyr.

Restaurangstråket i Nystad.

Bryggtältning i Nystad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar