lördag 20 september 2014

Fjällbacka skärgård - 2014.09.20

Vilken morgon! Hela havet ligger som en spegel och jag sitter i bara skjorta och byxor utanför tältet. Började med dunjackan, men det blev för varmt. Om det inte vore för den svala och fuktiga natten är det svårt att tro att vi befinner oss i slutet av september. Njuter av min frukost och funderar lite över dagens färddväg.
 
Lugnt utanför Pinnö.
 
Havet ligger fortsatt stilla när jag sätter mig i kajaken och det ska inte blåsa mycket mer än 2-3 m/s under dagen. Bestämmer mig för att ta sikte mot Väderöarna och börjar paddla, men desto längre ut i skärgården jag kommer desto fler argument för att inte ge mig ut så långt börjar poppa upp i huvudet. Har trots allt varit där tre gånger i år och en sån här dag är det inte direkt någon utmaning, snarare mest seg "nötarpaddling", och det är jag inte så sugen på. Njuter av dagen och glider mellan öarna istället, men först tar jag ett lunchstopp på Norra Dyngön. Här var jag med ett gäng goa paddlare midsommaren 2013. Då regnade det en hel del och blåste en bit över 20 m/s i snitt, men ön reser sig kraftigt upp ur havet och skyddar bra mot vindar från syd, väster och norr. En perfekt plats om det inte blåser frånlandsvind med andra ord, både för lunch och natthärbärge. Den svaga vinden som råder idag blockeras helt och vid klipporna där jag äter min lunch är det rena högsommarvärmen.
 
Lunch på Norra Dyngön.
 
En säl studerar mig när jag äter och kort efteråt glider ett par kajakare förbi. Hoppas dom inte är påväg mot Vedholmen, för där har jag tänkt slå läger för natten. En riktigt fin plats där vi bl.a. tältade med Expressen-reportern.
Paddlar vidare söderut efter lunchen och glider in mellan Fläskön och Dyngön. Här råder rena sommarstämningen med folk på bryggorna och barn som badar. Det kan inte vara skönt, inte ens för dom!
 
 
 
Stannar till en stund och studerar väderprognosen inför morgondagen. Tidigare var det sagt att det skulle blåsa upp ordentligt på eftermiddag men nu har dom ändrat det till morgonen. Har ingen lust att kämpa mot nordanvinden så dumt att slå läger nedanför Fjällbacka. Norra Dyngön, där jag lunchade, ligger i jämnhöjd med min bil och lite sidvind funkar ju. Platsen visar sig vara ledig så slår upp min etta här.
 
Väderöarna, Södra Syster och fåglar.
 
Tar ett varv runt ön och letar drivved men hittar inte en enda pinne. Ingen brasa ikväll heller, men det är knappast kallt och ingen vind att tala om så jag klarar mig. Steker pannkakor och äter dom med tranbär plockade på mossarna hemma hos föräldrarna. Till det en kall finsk öl, och alltsammans får mig att börja längta hem till barndomshemmet och sommarstugan på samma gång. Hemhem åker jag redan nästa helg men stugan i Finland ser jag inte förrän efter Sverigepaddlingen om allt går som det ska. Då blir det verkligen välförtjänta slödagar.
 
Pannkakor som vanligt.
 
Tjocka slöjmoln drar in mot eftermiddagen/kvällen och solnedgången bli en ganska grå tillställning, men det är ändå varmt och vindstilla. Myggen lika ihärdiga som igår så bäst att hålla sig inne. Hör hur något plaskar runt ordentligt i vattnet utanför. Troligtvis är det en säl för det smäller mer än vad en badande vuxen människa kan åstadkomma. Är den kanske lite irriterad över att jag tagit dennes plats, eller leker den bara lite så här mot kvällen?
 
Norra Dyngön.
 
Imorgon ska jag inte stressa men om det blåser som dom lovat tar jag nog inga direkta omvägar. Dags för lite kvällsmat, sen släcker jag nog lyset för den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar