måndag 1 september 2014

Kajakguide i Lysekil - 2014.08.30

Ett regnoväder väcker mig tidigt på morgonen här på Bläckhall, 05:35 visar klockan så försöker somna om men den kalla luften i kombination med min sommarsäck gör det lite svårt. Markkylan tränger också igenom liggunderlaget (Exped Synmat UL M) så sveper in mig i dunjackan och slumrar till en stund. Nästa gång får det helt klart bli min varmare utrustning.
Regnet har upphört när klockan ringer. Intar frukosten och noterar att vinden kommer göra min paddling in till Lysekil något svettig. Sist jag var här blåste det lite mer än nu och då tog paddlingen nästan dubbel tid mot normal, men den här gången har jag tagit med det i beräkningarna. Klockan 08:00 prick börjar jag paddla. 6-7 m/s frånlandsvind som blåser rakt mot mig. Går bakom öarna så gott det går för att få lite skydd och ju närmare fastlandet jag kommer desto lugnare blir vinden. Får kämpa en del men anländer i god tid och hinner plocka ut min utrustning innan det är dags att börja instruera. Har fått reda på att det är ett par från Schweiz samt sex personer från Smögen Havfsbad. Tjejer hela bunten trodde jag så blir tämligen förvånad när sex glada grabbar kliver in i lokalen.
Eftersom vindarna är rätt starka för nybörjare bestämmer vi att köra fyra dubbelkajaker. Det brukar ofta vara en eller flera som går tom på energi och har man då placerat ut dom i singelkajaker kan det bli lite kämpigt som instruktör. Kajakerna justeras och vi instruerar lite snabbt hur utrustningen fungerar innan vi ger oss iväg. Vindarna ligger nu i ryggen, det går fort fram och förvånansvärt enkelt. Killarna snappar snabbt upp det hela och paddlar på som om dom gjort det flera gånger förut. Vi går längs fastlandet norrut och svänger sen västerut via Bläckhall, där jag sov inatt. Det går som på räls och vi fortsätter sen, via Lilla Kornö, till Stora Kornö för ett lunchstopp.

Fiskebod på Stora Kornö

Lunch på Stora Kornö

Efter maten en kortare promenad till Klingkyrka för att få igång benen. Vi irrar runt lite bland husen och tvingas fråga efter vägen men hittar till slut. En 13 m lång grotta som tydligen är rätt unik i sitt slag. Exakt hur den uppstått vet man inte riktigt men en trolig teori är att smältvatten i kombination med stenar/sand skapat den speciella formen.

Stora Kornö

Klingkyrka

Molnen lättar något efter lunch och det går att ana en sol där bakom. Deltagarna börjar bli sugna på att paddla igen. Rundar Stora Kornö och går söderut på den västra sidan. Det blåser fortfarande lika mycket som i morse men på den här sidan får vi lite lä för vinden. Grabbarna paddlar på som om det brann i baken och det blir lite svårt att hålla ihop gruppen då det Schweiziska paret inte riktigt håller samma tempo. Vid sydspetsen samlas vi och jag förklarar vart slutmålet är. Drygt 2 km i rak motvind och en del vågor som hunnit byggas upp från land. För mig rena småpotatisen men som nybörjare hade jag garanterat varit nervös i den här sjön så imponeras över hur enkelt alla fixar det. Killarna sätter fart och jag lugnar mig med det långsammare paret. Vi tar oss hela vägen till land utan några problem och klockan visar totalt 18 km. Något längre än dom 10 km jag hade utlovat från början men då det gick bättre än förväntat valde jag att ta en liten längre väg. En av deltagarna var såpass trött efteråt att han hade svårt att hålla sig vaken, de fick helt klart kämpa idag. Kul att för första gången fått leda en grupp, även om det var lite svårt att hålla ihop den alla gånger. Tydligare instruktioner innan avfärd är nog receptet. Trots att jag hade förväntat mig ett gäng härliga damer fick jag en riktig trevlig dag med ett skönt sällskap. Det här kommer jag säkerligen göra fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar