måndag 27 juli 2015

Dag 87: Björkön-Medgrundet

Distans: 14 km
Paddeltid: 2 h 43 min
Total distans: 2 137 km
Dagssnitt: 24.6 km/dag
Vind: 8-10 m/s S
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här
 
Min blick är tom och jag sitter helt apatisk i tältet. En del av mig vill framåt, en annan är feg som en hare och tycker att det är för mycket blåst. Här vid Björkön skyddar landet, men hur är det längre ut? Vågor följer aldrig vindriktningen slaviskt utan har en tendens att svänga runt öar och land. Rent logiskt borde hela havets vågor börja trycka på kring Rönnskär. Ger det ett försök och blir det för obekvämt kan jag alltid ta skydd bakom en ö. Om jag ska fortsätta att fega kommer jag aldrig fram till Haparanda.
 
Är finväder på gång?
 
Precis som jag hade gissat kommer havets vågor ganska snabbt in från sidan medan vinden ligger rakt i ryggen. Paddlar från ö till ö och än så länge går allt galant och väldigt fort förstås. Närmar mig Rönnskärsverken i den allt mer tilltagande sjön och bestämmer i sista stund att hålla ut ordentligt för att slippa vågornas studsande mot klipporna. Tar sikte mot Gåsören och blir så fokuserad på uppgiften att jag helt glömmer bort att kajaken nu är mitt i farleden som löper in till industrihamnen. Som tur är kommer ingen båt trots att jag är i farozonen under en kvart. Får skydd av öarna igen och paddlar sen ut i Hålfjärden. Vinden tilltar allt mer så bestämmer att landa på ön Medgrundet. Om vägen hit var obehaglig borde det bli än värre vid Kågnäsudden, så varför chansa?
 
Medgrundet på den lugna sidan.
 
Givetvis lägger sig vinden ordentligt ett par timmar efter landstigning men nu är suget att fortsätta helt borta. Tältet är uppslaget på en fin plats och imorgon ser vindarna riktigt bra ut. Siktar på ett mastodontpass då istället.
 
Medgrundet

2 kommentarer:

  1. Nu är du snart i en av mina favorithamnar Furuögrund. Här har de riktigt goda räkmackor och hamnkapten Björn Berglund har låtit mig sova i en liten stuga när jag var inblåst några dagar.

    SvaraRadera
  2. Nu är du snart i en av mina favorithamnar Furuögrund. Här har de riktigt goda räkmackor och hamnkapten Björn Berglund har låtit mig sova i en liten stuga när jag var inblåst några dagar.

    SvaraRadera