fredag 22 maj 2015

Dag 21: Stensjö-Skälvik

Distans: 14 km
Paddeltid: 3 h 59 min
Total distans: 333 km
Dagssnitt: 15.9 km/dag
Vind: 7-11 m/s S-SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här
 
Hamnkaptenen är ute och rastar sin hund när jag står och lagar frukost. Han presenterar sig artigt och berättar lite snällt att området är ett s.k. Natura 2000 och då råder tältförbud, men gjort är gjort, som han utrtyckte det. Blev lite förvånad över ett tältförbud i en hamn när en massa uppdragna båtar ockuperar betydligt mer landyta än min lilla etta. Trots att jag brutit mot reglerna erbjuder han sig att slänga mitt skräp. Tack för det!
 
Två av Hallands tre sista öar (härifrån och söderut).
 
Det blåser kring 8-9 m/s när jag lämnar Stensjö och vågorna efter de två öarna blir ganska fort helt hysteriska. När inget skyddar har jag märkt att bottendjupet och dess variationer är väldigt avgörande för hur vågorna rör sig. Jag kastas in i något slags interferensmönster och börjar tvivla på att jag kommer hålla mig upprätt. Blir rädd på riktigt, igen. Det som jag tyckte var stort för några dagar sedan bleknar i jämförelse. Det blir bättre efter någon kilometer och jag blir trygg i min paddling igen. Kruxet nu är att en av packsäckarna lossnat där bak och släpar i vattnet samt att paddel #2 håller på att lossna i fören p.g.a. vågorna. Kommer inte åt den med händerna och kan bara hoppas att den sitter kvar. Kajaken är dessutom ovanligt fallgirig trots uppdragen skädda och jag får kämpa med vänster arm i varenda paddeltag. Försöker hålla ut för ett grund men orkar inte kämpa längre och bestämmer mig för att chansa och gå på insidan vilket visar sig vara ett genidrag. Vågorna dör ut helt och det är bara vinden som ligger på. Nu kan jag gå på insidan grunden i dryga två kilometer bort till Haverdal där det blir lunch och promenad till toppen.
 
Mysig väg till toppen.
 
Grunden innan Haverdals hamn.
 
Fortsätter med min taktik och går på insidan av grunden där de finns. Vinden tilltar allt mer och vågorna likaså på de oskyddade partierna. Det börjar bli för stort så bestämmer mig för att slå läger vid Skälviks hamn.
 
Skälviks hamn med Haverdal i horisonten.
 
Till Tylösand har jag drygt 5 km och med de vindar som skall blåsa imorgon kan jag ändå inte ta mig över Laholmsbukten. Det får bli en kort paddeltur imorgon eftermiddag/kväll och förhoppningsvis gör jag monsteröverfarten på söndag. Funderar bara lite hur min miniblåsa skall fixa drygt fyra timmar i kajaken utan pisspaus. Blöja kanske? Får klura på den inatt. Imorgon skall jag sova precis så länge jag vill och känner för.
 
Strandnära.
 

2 kommentarer: