söndag 24 maj 2015

Dag 23: Tylön-Norrebro hamn

Distans: 42 km
Paddeltid: 9 h 30 min
Total distans: 380 km
Dagssnitt: 16.5 km/dag
Vind: 2-7 m/s V-SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här

En båt lägger till på ön när jag äter min frukost och fyra män kliver iland. Troligtvis fågelskådare för de har kikare och knallar rakt in i skyddsområdet och den så lugna och tysta morgonen övergår till ett enda skrikande och kacklande från fåglarna. Kan alltid hoppas det är till någon nytta.

Välkamouflerat!

En segelbåt går i västlig riktning utanför Tylön och jag ser hur den försvinner i vågorna. Inte alls bra för mig som tänkt ta raka spåret över till Hovs hallar. Vinden skall ju lägga sig kring lunch så det kanske går ändå. Jag gör i alla fall ett försök men när jag kommit ut dryga kilometern inser jag att det är för riskfyllt. Vågorna är för stora och sjösjukan börjar komma. Det här vill inte jag sitta i under drygt fyra timmar och börjar vända tillbaka vilket inte är helt enkelt när man sedan starten alltid haft de stora vågorna från höger sida och alltid tagit låga stöd åt höger. Tvingas köra tillbaka i ett sicksackmönster för att inte ha vågorna rakt bakifrån. Det är alldeless för riskabelt i den här sjön. Tar mig in till land slutligen även om en kapsejsning var nära i vändningarna. Vågorna lägger sig nästan helt när jag går längst buktens norra sida mot Grötvik. Tar iland och studerar karta och prognoser. Bestämmer mig för att gå in mot bukten för att få lite skydd av Hallandsåsen vilket går galant men när jag efter 14 km tänker ta mig in i Lagans mynning för en bensträckare ser jag ingen möjlig väg. Vågorna bryter överallt och jag vill inte in i stöket. Får fortsätta raka spåret mot Kattvik vilket innebär ytterligare 15 km. Det blir dock såpass lugnt att jag kan plocka fram pisseflaskan.

Kattvik
 
Kattvik ligger på läsidan och med solen som gassar får jag en känsla av att ha kommit ner till medelhavet. Allt är lummigt, vattnet spegelblankt och folk fiskar krabba. Jag är förvisso i Skåne nu men ännu inte utomlands.
Vilar lite, äter och går på toa och fortsätter sen förbi Hovs hallar och ner till Norrebro hamn som ligger helt öde. Borde tagit mig till Torekov men kroppen var för sliten. Idag gick jag på övertid. Det ömmar och allt gungar. Totalt 42 km som kunde blivit 22 om jag gått raka spåret, men det viktigaste är att komma hem med livet i behåll.

2 kommentarer:

  1. Trots den längre sträckan låter det som ett klokt beslut

    SvaraRadera
  2. Bra tänkt! Viktigt med upplevelsen också, en extra hamn att minnas istället för sjöslag!

    SvaraRadera