torsdag 18 juni 2015

Dag 48: Lilla Olsön-Gillersholmen

Distans: 31 km
Paddeltid: 6 h 38 min
Total distans: 1 102 km
Dagssnitt: 23.0 km/dag
Vind: 0-4 m/s S
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Regnet som började igår kväll håller i sig under natten. Det är först mot gryningen det avtar och slutar helt. Tunga moln hänger ovanför öarna och när ingen sol värmer mot tältet på morgonen sover vi gott och länge. Idag åker Erik hem och jag skall fortsätta färden allena, återigen.
 
Grå morgon.
 
Ett stridsflyplan övar bland molnen och stryker trädtopparna en vända. Synd jag inte fick upp kameran för det var riktigt nära. High tech och low tech i skarp kontrast. Undrar hur lång tid hela kusten hade tagit i ett JAS 39 Gripen-plan? Under en timme i mach 2 får jag det till, efter en snabb uträkning. Idag får vi dock nöja oss med 5 km/h när vi börjar paddla raka spåret mot Gryt och Fyrudden. Havet ligger även idag som en spegel och när regnet börjar vräka ner strax innan lunch sitter vi båda och ler. Det är en häftig känsla att paddla i regn, och särskillt när allt är stilla. Vi hoppar snabbt upp ur kajakerna och tar oss in på restaurangen för en utsökt rödspätta. Välförtjänt lunch efter 48 dagar till sjöss.
 
 
Vid Tyrislöt viker Erik av och jag fortsätter norrut. Regnet kommer och går, men trots det är jag vid gott humör. Visst är det trevligt med sol och värme men man uppskattar det än mer efter några dagar med regn och rusk. Jag finner en vacker plats några kilometer söder om Arkösund. Tänkte egentligen paddla längre idag men allt över 30 km är bra. Dessutom är det snart slut på den här skärgården och det gäller att krama ur det sista.
 
 
 
Regnet kommer igen precis när allting är fixat. Nu är jag inne och trygg i vetskapen om att jag placerat tältet på en väldränerad plats. Imorgon lämnar jag Östergötlands län och blickar tillbaka på en fantastisk fin skärgård. Här finns hur mycket som helst att utforska och det är inte allt för exploaterat. Dessutom är det en väldigt stor skillnad på mängden skräp här kontra västkusten, där man på flertalet stränder ser drivor med plast.
 
Utsikten norrut från Gillersholmen.

1 kommentar:

  1. Härligt och spännande att läsa din berättelse. Gillersholmen är en av mina favoritöar med många tältplatser. Om en eller två dagar är du i Oxelösund, som räknas som ungefärlig mittpunkt på blå bandet.

    Fortsatt lycka till!
    Peter

    SvaraRadera