fredag 12 juni 2015

Dag 42: Tutskär-Stora Bodö

Distans: 33 km
Paddeltid: 6 h 19 min
Total distans: 891 km
Dagssnitt: 21.2 km/dag
Vind: 4-10 m/s S
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Idag blir en bra dag. Det känner jag redan när jag vaknar av att solen värmer mot tältet. Vinden är svag och vattnet intill tältet ligger som en spegel. Jag springer runt i kallingar utanför och fixar med morgonbestyren. Mitt tält står bara någon meter ifrån en tärnas ägg. Inte undra på att den varit ettrig sedan jag kom hit.
 
Ilsken fågel.
 
Vinden drar igång lagom tills jag ska sticka. Den här gången rak sydlig vilket innebär lite vågor, men alla stenar och grund gör att det inte blir några större grejer. Jag kan gå nära land och trots att det blåser kring 8 m/s är vågorna ganska små. Kajaken susar fram och Ekenäs når jag vid lunch. Hittar en fin lummig plats i trädgården där jag äter och studerar sjökorten.
 
Dagens lunchplats.
 
Fortsätter på vattnet i snabb takt och efter en helt öppen bit på ca. 5 km kan jag nu gå någorlunda skyddat bakom öarna som börjar komma innan Kalmar. Väljer västra sidan av Stensöudde för att ta kanalen som finns längre in mot land, men innan kanalen får det bli en fika i kajaken med dess nos uppkörd en bit på land. Om jag ska fortsätta förbi Kalmar får jag räkna med minst två timmars paddling innan jag hittar något lämpligt ställe att slå läger på. Slänger en blick in mot land och ser att jag av en slump stannat på en fin tältplats under en ek. Bättre att slå läger nu och gå upp lite tidigare imorgon. Den sydliga vinden fortsätter då om än något svagare.
 
Dagens hotell.
 
Solpanelen har strulat och jag misstänker de billiga kontakterna jag köpte för att ha på däck. Mycket riktigt, de har ärgat igen totalt och när jag försöker få igång dem blir det kortslutning och plasten smälter. Tysk kvalité när den är som bäst. Det brukar ju heta att man får vad man betalar för. Lagningssatsen åker fram och det blir en provisorisk skarv innanför packluckan med el- och silvertejp. Nu är i alla fall kontakterna borttagna och panelen fungerar som den ska. Tur att man är ingenjör.
 
Fin utsikt från tältet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar